Dunlop, van banden naar laarzen

Wie de naam Dunlop hoort denkt vaak direct aan autobanden. Maar Dunlop is meer dan banden. Dunlop is namelijk ook ‘s werelds meest toonaangevende producent van laarzen. Laarzen gemaakt van rubber bieden veel comfort en zijn verkrijgbaar in een oneindige reeks van uitvoeringen. Laten wij eens onderzoeken waarom laarzen van Dunlop de moeite waard zijn.

Dunlop en de pneumatische band

dunlop-tires

Toen John Boyd Dunlop in 1888 zag hoe ongemakkelijk zijn zoon op zijn driewieler kuilen en gaten trotseerde, wist hij dat dit beter kon. In plaats van een massieve rubberen band maakte Dunlop een band bestaande uit vellen rubber die hij aan elkaar lijmde en blies er vervolgens lucht in. Hiermee werd fietsen ineens een stuk makkelijker en vooral veiliger.

Het duurde slechts tien jaar totdat de gehele industrie overstapte van vol rubber banden naar pneumatische banden. Met banden fabrieken in Dublin, Ierland en Birmingham, Engeland behaalde Dunlop Rubber Co Ltd het ene succes na het andere. Inmiddels is Dunlop in handen van het Japanse Sumitomo en het Amerikaanse Goodyear.

Dunlop richt zich op sport en schoeisel

In het begin van de 20ste eeuw richtte Dunlop zich meer en meer op de sport. Tennis en golf waren succesvolle sporten in die tijd en dus ontwikkelde Dunlop rubberen golfballen en een eigen tennisracket. In de jaren die daar op volgen ontwikkelt Dunlop zich snel en verenigt zich met Liverpool Rubber Co Ltd. en breidde hiermee zijn productie uit met beschermend schoeisel.

Met al zijn kennis over rubber ontwikkelde Dunlop de ‘Green Flash’ Dunlop tennisschoenen met rubberen zool die later werd gedragen door de legendarische Fred Perry.

De schoenen van Dunlop brachten het bedrijf veel succes. De gemiddelde levensstandaard ging omhoog en Dunlop ontwikkelde de regenlaars.

In de jaren negentig ging Dunlop samen met het uit Nederland afkomstige Hevea. De kennis van de twee bedrijven werd verenigd en samen ontwikkelden zij een professionele lijn met laarzen onder de merknamen ‘Purofort’ en ‘Acifort’. Deze laarzen waren in verschillende segmenten een groot succes, mede door het hoge comfort en de duurzaamheid.

Laarzen voor ieder segment

dunlop rubber factory

In de fabriek in Walton (1940) werden rubberen laarzen gemaakt volgens een voor die tijd geavanceerd systeem.

Inmiddels is Dunlop een wereldspeler op het gebied van laarzen en richt zich al jaren op verschillende segmenten in de markt. Dunlop is actief in de agrarische wereld, maar ook actief in de visserij en voedselverwerkende industrie. Daarnaast zijn ze actief in de olie, gas en mijnbouw en richten zij zich ook op Leisure en vrije tijd.

In de voedselverwerkende industrie worden speciale eisen gesteld aan een laars. De grootste uitdaging is kostenbeheersing, gezondheid (kruisbesmetting) en veiligheid. Daarom voldoen alle Dunlop Purofort laarzen voor de voedselverwerkende industrie aan de volgende punten.

  • Lichtgewicht
  • Thermische isolatie
  • Anti slip
  • Voorkomen van kruisbesmetting

Dunlop Purofort laarzen zijn onderhoudsvriendelijk, eenvoudig te reinigen en vuilafstotend. Tevens bestand tegen dierlijke en plantaardige oliën, vetten, bloed en reinigingsmiddelen. Dit maakt een Purofort laars een duurzame laars.

Het werken in koude omgevingen zoals koel- en vrieshuizen vraagt om een laars die geschikt is voor lage temperaturen. Een Dunlop Purofort laars is bestand tegen -50 graden Celsius en biedt onder alle omstandigheden een hoog comfort voor de gebruiker. Uiteraard zijn ze lichtgewicht ondanks de bescherming in de zool en neus.

In de agrarische wereld is Dunlop sterk vertegenwoordigd met een stevige en tegelijkertijd zeer comfortabele laars onder de naam Purofort en Acifort. De belangrijkste kenmerken voor een laars in deze industrie zijn:

  • Comfort
  • Levensduur
  • Veiligheid en bescherming

Werken in een agrarische omgeving vraagt veel van een laars. Vieze omstandigheden, zwaar materieel in de melkput of op het land, een laars dient de gebruiker ten alle tijde te beschermen tegen vuil, vocht en krachten van buitenaf. Essentieel is een goede grip en een stalen zool en neus voor de veiligheid. Omdat een boer de hele dag in zijn laarzen loopt, is comfort erg belangrijk. Een Purofort laars is comfortabel doordat dat ze licht in gewicht zijn, koude isolerend zijn en een goede pasvorm bieden.

dunlop-laarzen

Welke laars u ook kiest, er is altijd een laars geschikt voor de toepassing waar u hem voor nodig heeft. Laat u vrijblijvend adviseren door één van onze adviseurs.

Stel een vraag

Beantwoord onderstaande vraag om te controleren of u een mens bent