Classificatie van werk- en veiligheidsschoenen

Binnen voedselbouw en andere industrieën zijn veiligheidsschoenen een vereiste. Om de veiligheid van gebruikers te waarborgen zijn er regels opgesteld waar een goedgekeurde veiligheidsschoen aan moet voldoen.

EN ISO 20345:2004 (CE EN-345)

Voor verschillende soorten werk en hoogte van risico zijn normen opgesteld waar veiligheidsschoenen aan moeten voldoen. Deze normen omschrijven bijvoorbeeld de waterdichtheid, slipweerstand, kou- en hittebestendigheid.

In Europa wordt de EN ISO 20345:2004 (CE EN-345) norm gebruikt voor veiligheidsschoenen. Alle veiligheidsschoenen moeten volgens deze norm in elk geval zijn voorzien van een verharde neus die 200J kinetische energie kan opvangen. Daarbij is een onderverdeling opgesteld voor vijf beschermingsniveaus, ook wel S-categorieën genoemd.

S-categorieën veiligheidsschoenen

veiligheidsschoenen-boombewerkingVolgens de hiervoor beschreven norm worden verschillende veiligheidscategorieën gebruikt die gelijkstaan aan een bepaald niveau van veiligheid. Deze S-categorieën beschrijven eisen die worden gesteld voor veiligheidsschoenen in bepaalde omstandigheden. Bijvoorbeeld het mechanische risico, slipweerstand, thermische risico’s en ergonomisch gedrag. Bijzondere risico’s worden gedekt door aanvullende werk gerelateerde standaarden (bijvoorbeeld schoeisel voor brandweerlieden, elektrisch isolerend schoeisel, bescherming tegen kettingzagen, bescherming tegen chemicaliën en smeltend metaal etc.).

S1 – Beschermt in droge ruimtes. Antistatisch, teenbescherming (staal of kunststof), oliebestendige loopzool, schokabsorberend rond de hiel.

S2 – Zoals S1, met bescherming tegen waterdoorlating tot circa 40 minuten.

S3 – Zoals S2, met een stalen of kunststof tussenzool en een waterdicht overleder tot circa 75 minuten.

Voor veiligheidslaarzen gelden de volgende categorieën:

S4 – Waterdichte laars met gesloten hielpartij, antistatisch, schokabsorberende rond de hiel, antislip en oliebestendige zool.

S5 – Zoals S4 maar met stalen of kunststof tussenzool en genopte zool.

Overige aanduidingen

Naast de S-categorieën worden er in veiligheidsschoenen en laarzen vaak extra codes in de vorm van symbolen weergegeven. Enkele van de meest voorkomende zijn:

P – Stalen tussenzool (penetratieweerstand tot 100N)

C – Elektrische weerstand geleidend (elektrische weerstand < 100 kOhm)

A – Elektrische weerstand antistatisch (elektrische weerstand tussen 0.1 en 1.000 mOhm)

E – Energie absorberende hak

HI – Warmte-isolerend, waardoor de temperatuurstijging in de schoen wordt vertraagd (< 22 ºC)

CI – Koude-isolerend, waardoor de temperatuurverlaging in de schoen wordt afgeremd (< 10 ºC).

WRU – Waterdichte schacht.

HRO – Hittebestendigheid van de zool tegen een contactwarmte van 300 ºC gedurende 1 minuut

Welke type werk- veiligheidsschoen

Welk type veiligheidsschoen voor u het beste geschikt is hangt af van de werkzaamheden. Moet u vaak knielen tijdens uw werkzaamheden, dan kiest u beter een lage schoen. Bestaat uw werk daarentegen uit veel klimwerk, dan is een hoge schoen voor u beter geschikt.

In vochtige ruimten kiest u eerder voor een veiligheidsschoen die bestand is tegen vocht en in het geval van laswerkzaamheden kiest u beter voor een leren schoen. Zo is er voor iedere werkomgeving een passende schoen.

Naast de standaard schoenen bieden wij ook schoenen op maat, schoenen in speciale breedte maten en zelfs modieuze veiligheidsschoenen met de looks van een sneaker. Laat u gerust eens vrijblijvend informeren door één van onze adviseurs.

Stel een vraag

Beantwoord onderstaande vraag om te controleren of u een mens bent