Het belang van hygiëne in de veeteelt

hygiene in veeteelt

Als hygiëne ergens van levensbelang is, dan is dat wel in de veeteelt. Van vee verzorging, vleesverwerking, verpakkingsmateriaal tot aan logistiek, in het gehele proces is uitstekende hygiëne essentieel voor onze voedselveiligheid. In dit blog gaan we dieper in op het belang van hygiëne in de veeteelt en hoe eventuele besmetting of kruisbestuiving is te voorkomen.

Kennis van desinfectieprocessen

Allereerst is het belangrijk om kennis te hebben over de werking van reinigings- en desinfectieprocessen. “Welke ondergrond kan ik het beste reinigen met welk schoonmaakmiddel? Welke hygiëne standaarden gelden er? En welke persoonlijke beschermingsmiddelen moet ik dragen?” zijn belangrijke vragen om te beantwoorden. Om te beginnen is er onderscheid te maken in twee onderdelen van het desinfectieproces: de desinfectie zelf en de bescherming van (persoonlijke) hygiëne.

Onder het desinfectieproces vallen onderdelen, zoals schuimreiniging, CIP reiniging en desinfectiemiddelen. Bij bescherming van (persoonlijke) hygiëne kan gedacht worden aan handhygiëne en het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Schuimreiniging, CIP reiniging en desinfectie

Het voordeel van schuimreiniging is, dat het een zeer doeltreffende manier is om organische vervuiling te voorkomen. Schuim (alkalisch) weekt organische viezigheid snel en effectief los. Het is een methode die veel wordt ingezet in veestallen en boerderijen.

In het proces van voedsel- en vleesverwerking wordt veelal ook CIP reiniging ingezet, dat ook wel ‘Cleaning in Place’ wordt genoemd. Aan de hand van een risico-inventarisatie wordt een CIP plan opgesteld, waarin staat welke objecten in het proces ‘wanneer’ en ‘hoe’ moeten worden schoongemaakt. Van visuele reiniging tot aan microbiologische reiniging en desinfectie.

CID Lines

CID Lines desinfectiemiddelen

Effectief en doeltreffend desinfectiemiddelen voor in de veeteelt zijn producten van het merk CID Lines. CID Lines beschikt over specifieke schoonmaakmiddelen die zijn in te zetten voor schuimreiniging, CIP reiniging en desinfectie. CID Lines staat wereldwijd bekend als het virus dodende desinfectiemiddel en wordt veelal ingezet bij bestrijding en voorkoming van virussen, zoals vogelgriep en MKZ en Q-koorts. Voor optimale desinfectie raden wij daarom altijd CID Lines aan.

Handhygiëne en PBM

Naast desinfectie is de bescherming van persoonlijke hygiëne ook een belangrijk onderdeel in het realiseren van een veilig voedselverwerkingsproces. CID Lines biedt daarom ook speciale producten voor het stimuleren van handhygiëne, zoals handzeep en handsontsmettingsmiddelen. Ook het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) is effectief in het beschermen van hygiëne. Denk bijvoorbeeld aan mondkapjes, handschoenen, haarnetjes en overalls.

Meer informatie?

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over onze CID lines producten en persoonlijke beschermingsmiddelen. Wij gebruiken graag onze professionele kennis om u een passende oplossing te bieden.

Stel een vraag

Beantwoord onderstaande vraag om te controleren of u een mens bent