Het belang van goede HACCP richtlijnen

haccp richtlijnen blog

Hygiëne is belangrijk en helemaal in industrieën waar men met eet- en drinkwaren werkt, zoals in de horeca, voedselverwerkingsbedrijven en ziekenhuizen. In deze branches is professioneel schoonmaken extra belangrijk. Om die reden zijn speciale HACCP richtlijnen ontwikkeld die de voedselveiligheid helpen waarborgen. Wij gaan graag wat verder in op het belang van deze HACCP richtlijnen, ook omdat wij bij Groveko Food veel aan de voedingsindustrie leveren.

Wat zijn HACCP richtlijnen?

HACCP is een afkorting voor Hazard Analysis Critical Control Points. HACCP is een controlesysteem dat risico’s in kaart brengt op het gebied van voedselveiligheid. De HACCP richtlijnen bieden vervolgens ook oplossingen om deze risico’s te beperken en te voorkomen.

HACCP richtlijnen zijn voorschriften waaraan ieder schoonmaakbedrijf en voedselverwerkend bedrijf zich aan moet houden, zodat ons voedsel veilig en gezond blijft gedurende het bereidings- of verwerkingsproces. In dit controle systeem worden bijvoorbeeld ook alle (schoonmaak)handelingen geregistreerd, zodat bij besmetting direct actie kan worden ondernomen. Bij besmetting kunt u denken aan microbiologische, chemische of fysische (glas, scherpe metalen e.d.) gevaren.

Optimale hygiëne tijdens het schoonmaken

Op basis van de HACCP richtlijnen, wordt een HACCP plan opgesteld. Dit is als het ware een (schoonmaak)plan voor het reinigen en desinfecteren van de productieomgeving van drank en etenswaren. Denk aan welke taken wanneer moeten gebeuren en welke schoonmaakmiddelen en artikelen zijn voorgeschreven. Voor het bereiden van vlees, vis of groente bestaan bijvoorbeeld ook eigen messen en snijplanken. Kortom, in elke fase van het productieproces wordt vastgesteld wat er ‘fout’ kan gaan en hoe dat kan worden voorkomen.

7 principes in het HACCP plan

De HACCP richtlijnen en daarmee ook het plan zijn gestoeld op 7 principes. Deze principes zijn:

  1. Registreer alle mogelijke gevaren van de processen binnen het bedrijf.
  2. Bepaal de Critical Control Points (CCP), die regelmatig gecontroleerd moeten worden om gevaar voor voedselveiligheid te voorkomen.
  3. Bepaal per CCP een norm/hygiëne niveau.
  4. Stel vast hoe de CCP gecontroleerd moeten worden en blijf dit monitoren.
  5. Stel corrigerende maatregelen vast als blijkt dat niet aan de norm van het CCP is voldaan.
  6. Controleer regelmatig of het totale HACCP plan nog steeds voldoende voedselveiligheid kan waarborgen.
  7. Leg alles vast in documentaties en registraties.

HACCP artikelen

Binnen ons assortiment hebben we een ruim aanbod aan HACCP schoonmaakartikelen. Denk aan verschillende kleuren schoonmaakemmers, borstelwerken en microvezeldoeken voor ieder toepassingsgebied een andere kleur (sanitair, keuken, vloer e.d.). Voor meer informatie over ons assortiment of over HACCP richtlijnen, kunt u contact opnemen met één van onze medewerkers.

Stel een vraag

Beantwoord onderstaande vraag om te controleren of u een mens bent