Reiniging en desinfectie bestrijdt vogelgriep effectief

kippen

Sinds 16 november 2014 is vogelgriep geconstateerd bij drie pluimveebedrijven in de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Overijssel. Het gaat om de zeer besmettelijke variant H5N8. Deze variant is hoog-pathogeen, wat betekent dat het virus grote schade aanricht bij de drager en de dodelijkheid bij pluimveestapels tot 100% kan oplopen. Verscherpte hygiënische maatregelen zijn het meest effectief om het vogelgriepvirus te bestrijden.

Vogels kunnen de vogelgriep op verschillende manieren oplopen. Direct contact met andere vogels vormt het grootste besmettingsgevaar, daarvoor is direct een ophokplicht ingesteld. Maar het virus verspreidt zich ook makkelijk via besmette materialen, zoals transportmiddelen, kleding of stof uit een besmette stal. Grondige reiniging en desinfectie zijn noodzakelijk om alle besmettingsrisico’s uit te sluiten en verspreiding te voorkomen.

Hygiëne en desinfectie tegen besmetting vogelgriep

Op 23 november 2014 zijn er extra maatregelen genomen. In plaats van het landelijk vervoersverbod is Nederland nu opgedeeld in vier regio’s. Tussen deze regio’s wordt pluimveevervoer beperkt tot een minimum. Hoewel de vogelgriep buiten de deur houden een goede maatregel is, zijn hygiëne en desinfectie minstens zo belangrijk om besmetting te voorkomen. Micro-organismen kunnen zestig dagen in leven blijven als een omgeving niet goed schoon en ontsmet is.

Nederland is opgedeeld in deze vier regio’s:

  • west (met Ter Aar en Hekendorp, waar de vogelgriep is vastgesteld),
  • de Gelderse Vallei (omgeving Barneveld),
  • zuidoost (de Peel en omgeving),
  • noordoost (met de getroffen bedrijven in Kamperveen).

Een transport mag per rit één bedrijf bezoeken, daarna moet de vrachtwagen weer grondig gereinigd en gedesinfecteerd worden. Naar verwachting blijven deze maatregelen tot halverwege december in stand.

Kunnen mensen besmet raken?

Er bestaat een kleine kans dat mensen besmet raken met de vogelgriep. De kans dat dit fataal afloopt is gering. Mensen kunnen het virus wel overdragen op pluimvee. Grondige reiniging en desinfectie zijn ook om deze reden noodzakelijk.

Toegelaten desinfectiemiddelen vogelgriep CID-Lines

Voor het desinfecteren van pluimveestallen is Virocid het aangewezen ontsmettingsmiddel. Met een lage concentratie is dit middel al ontzettend effectief in het bestrijden van micro-organismen, waaronder het vogelgriepvirus H5N8. Het kan toegepast worden op allerlei oppervlakken, zoals voetbaden en transportmiddelen.VIROCIDNEW

D50 is een snelwerkend ontsmettingsmiddel dat ingezet kan worden tegen virussen. Dit middel tast geen aluminium aan en is huidvriendelijk, ook dieren zullen er dus geen last van ondervinden. D50 is volledig biologisch afbreekbaar en mag in het riool afgevoerd worden. Ideaal voor voetbaden, drinkwatersystemen en transportmiddelen.

Voor handdesinfectie zijn KenoSept en KenoDerm de aangewezen middelen. Ze reinigen en ontsmetten de handen effectief en zijn mild voor de huid, ook bij frequent gebruik.

Advies over de inzet van desinfectiemiddelen

Voor advies over het gebruik van desinfectiemiddelen, welke combinatie voor u de juiste is, neem contact op met de adviseurs van PBM-disposables. Zij helpen u graag verder bij het creëren van een virusvrije omgeving.

Stel een vraag

Beantwoord onderstaande vraag om te controleren of u een mens bent