Thermokleding, koud en toch lekker warm

thermokleding

De zomer is voorbij, de herfst is begonnen en we stomen op naar de winter. De pepernoten liggen alweer in de winkel en zwarte piet is nog nooit zo vaak besproken als in de laatste weken. En of wij het nu leuk vinden of niet, ieder jaargetijde heeft zo zijn eigen charmes.

Binnen de voedselverwerkende industrie zijn er echter plekken waar het altijd koud is, het hele jaar door. Deze koelhuizen zijn bedoeld om voedsel langer te kunnen bewaren. Voor de mensen die dagelijks in deze koelhuizen moeten werken is het belangrijk dat zij zich goed kunnen beschermen tegen de kou. In het volgende artikel gaan wij wat dieper in op thermokleding voor koel- en vrieshuizen.

Thermokleding, niet zomaar een dikke jas

Thermokleding is niet zomaar een dikke jas. Goede thermokleding moet voldoen aan een typekeuring waarmee voldaan wordt aan de normen EN342:2004 (beschermende kleding tegen koude) en EN340:2003 (algemene vereisten beschermende kleding).

Binnen deze normering spreken wij over de isolatiewaarde van de kleding. Deze isolatiewaarde wordt uitgedrukt in m2.K/W en staat gelijk aan een bepaalde koude waarin gewerkt kan worden. In onderstaande tabel is af te lezen welke werkzaamheden (licht of gemiddeld) bij welke temperatuur en duur verricht kunnen worden bij een specifieke waarde.

thermokleding isolatiewaarden

Binnen de EN richtlijnen vinden wij ook voorschriften met betrekking tot de luchtdoorlatendheid. Je kunt je natuurlijk wel warm kleding, maar de hele dag zwetend je werk moeten doen is natuurlijk niet prettig. Thermokleding moet dan ook voldoende kunnen ademen.

Luchtdoorlatendheid is ingedeeld in 3 klassen, waarvan 3 de hoogste, een zeer beperkte luchtdoorlatendheid heeft. Klasse 2 is gemiddeld luchtdoorlatend en klasse 1 uiteraard zeer luchtdoorlatend. Voor koel- en vrieshuizen voldoet klasse 2 uitstekend en bied deze nog voldoende bescherming tegen de koude.

Thermo onderkleding

Warm aankleden begint bij onderkleding. Als je dagelijks in een koude omgeving werkt dien je je onderkleding daar ook bij aan te passen. Onderkleding zit direct op de huid en is dus een belangrijke schakel als het gaat om isolatiewaarde, luchtdoorlatendheid en vochttransport.

Omdat onderkleding direct op de huid wordt gedragen dient thermo onderkleding comfortabel te zijn. Het liefst met een goede pasvorm waarbij rekening wordt gehouden met de positie van de stiknaden. Moderne thermokleding is vaak van een hoogwaardige kwaliteit en heeft een lange levensduur.

Thermo handschoenen

De hele dag in een vrieshuis werken met -20 tot -30 is zwaar werk. Een belangrijk onderdeel van de beschermende kleding is de thermo handschoen. Een thermo handschoen moet niet alleen goed beschermen tegen de kou, maar moet ook comfortabel zijn. Er moet immers de hele dag mee gewerkt worden.

Thermo handschoenen zijn net als bij de kleding in te delen in verschillende categorieën. Er wordt onderscheid gemaakt tussen geleidende kou en contact kou.

thermokleding handschoen geleidende kou

(geleidende kou)

thermokleding contact kou

(contact kou)

Onderhoud thermokleding en thermo handschoenen

Zoals wij gezien hebben bezitten thermokleding, thermo ondergoed en thermo handschoenen allemaal hun eigen speciale eigenschappen. Deze eigenschappen zoals isolatiewaarden en luchtdoorlatendheid zijn vanaf de fabriek aanwezig en moeten zolang mogelijk bewaard blijven. Het is dan ook erg belangrijk om je aan de reinigingsvoorschriften te houden die de fabrikant meegeeft wanneer je thermokleding aanschaft.

In de praktijk kan dit betekenen dat je niet boven bepaalde temperaturen mag wassen. Geen wasverzachters mag toepassen en de kleding niet aan fel zonlicht mag blootstellen. Thermo handschoenen zijn vaak van leer en mogen helemaal niet gewassen worden. Omdat thermo handschoenen regelmatig vochtig kunnen worden dienen deze dagelijks te worden gedroogd. Doe dit niet bij de verwarming, maar laat ze natuurlijk drogen in een droge, goed geventileerde ruimte. Hierdoor voorkom je krimp en heb je langer plezier van je handschoen.

Waar moet je aan denken bij de aanschaf van thermokleding

In de eerste plaats is het belangrijk om je te vergewissen van de werkzaamheden die je doet. Zorg in de eerste plaats voor een inventarisatie van de risico’s. Kleding mag je niet in de weg zitten en een jas met veel toeters en bellen kan voor verhoogde risico’s zorgen wanneer je bijvoorbeeld de hele dag op en af een heftruck springt.

Bepaal van te voren ook goed hoelang je de kleding draagt gedurende de dag. Houdt rekening met de aard van de werkzaamheden en de inspanning die daarvoor nodig is. Bepaal aan de hand van de tabellen de luchtdoorlatendheid en isolatiewaarden.

Draag geschikte onderkleding. Te vaak wordt dit vergeten, maar bescherming tegen kou begint met de juiste onderkleding. Kies de onderkleding zorgvuldig want je draagt het rechtstreeks op de huid en het dient comfortabel te zijn. Draag altijd lange mouwen en als het kan lange pijpen en sokken tot aan de knie. Vergeet ook geen goede hoofdbescherming.

Meer weten? Neem dan contact op met onze verkoopafdeling, wij helpen u graag met de juiste keuze.

Stel een vraag

Beantwoord onderstaande vraag om te controleren of u een mens bent