Hoe bescherm je jezelf tegen Ebola?

Microchem 3000

In West-Afrika en in met name Sierra Leone, Guinee en Liberia is begin dit jaar de zeldzame en zeer besmettelijke ziekte Ebola uitgebroken in zoverre dat er sprake is van een epidemie. De ziekte verspreidt zich door lichamelijk contact tussen mensen en is in 90% van de gevallen dodelijk. Verspreiding van de ziekte kan worden voorkomen door de inzet van de juiste voorzorgsmaatregelen. Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn hier een voorbeeld van, even als goede desinfectie en reinigingsprocedures. Wij geven in deze blog meer informatie over Ebola en over hoe persoonlijke beschermingsmiddelen en desinfectiemiddelen ingeschakeld kunnen worden tegen een Ebola uitbraak.

Wat is Ebola precies?

Ebola, officieel ebola hemorrargische koorts, is een zeldzame en zeer besmettelijke ziekte en is vernoemd naar de rivier Ebola in Congo. In 1976 is het ziektevirus voor het eerst geconstateerd.  De ziekte komt voornamelijk voor in Afrika en gaat gepaard met hevige koorts en ernstige bloedingen. Ebola wordt veroorzaakt door een bepaald virus, het filovirus. Van oorsprong is dit virus te vinden op vleerhonden (vliegende honden) en andere vleermuissoorten die het virus verspreiden onder andere dieren, zoals chimpansees, gorilla’s en antilopen.

Volgens de World Health Organization (WHO) zijn inmiddels minstens 2800 mensen in West-Afrika overleden aan Ebola en zijn er nog zeker 5900 mensen besmet. Er wordt hard gewerkt door verschillende instanties om verspreiding van de ziekte te voorkomen en de ziekte verder te isoleren.

Besmetting en symptomen van Ebola

De ziekte Ebola is alleen door direct lichamelijk contact of door het opeten van besmette dieren overdraagbaar. Verspreiding van Ebola via de lucht door niezen of hoesten is nog nooit aangetoond. Het duurt daarnaast gemiddeld een week voordat het Ebolavirus het lichaam beïnvloed. Ebola zorgt voor ontstekingen in de kleine bloedvaten, waardoor bloedingen kunnen ontstaan. Symptomen zijn bijvoorbeeld koorts, hoofdpijn en spierpijn en pas vanaf het moment dat patiënten deze klachten gaan vertonen zijn ze besmettelijk.

Preventie en bestrijding van Ebola met persoonlijke beschermingsmiddelen

Ebola is een ziekte waar nog geen goed gekeurd vaccin voor bestaat, maar die wel kan worden voorkomen. Ten eerste kan een uitbraak worden voorkomen door patiënten snel te herkennen en te isoleren. Daarnaast kunnen goede persoonlijke beschermingsmiddelen én desinfectiemiddelen de verspreiding van het virus tegengaan. Voor met name NGO (Niet-gouvernementele organisaties) die actief zijn in Afrikaanse landen is dit zeer relevant. Daarnaast is het over het algemeen goed om te weten hoe besmetting het beste kan worden voorkomen.

Beschermende kleding tegen het besmettelijke virus

Om te beginnen is het verplicht om in ruimtes waar Ebola patiënten geïsoleerd zijn beschermende kleding te dragen. Deze persoonlijke beschermingsmiddelen (EN 14126, klasse 4) bieden bescherming tegen besmetting van het virus. Naast beschermende kledingvoorschriften is het reinigen en desinfecteren van materialen en ruimtes waar het virus zich mogelijk bevindt een noodzakelijke maatregel. Strikte regels zijn ook nodig voor het wassen van vuil linnen en het verwerken van afval, zodat verspreiding van de ziekte kan worden voorkomen. Meer weten over het Ebola virus? Kijk op de website van de Rijksoverheid.

Stel een vraag

Beantwoord onderstaande vraag om te controleren of u een mens bent