Alle feiten over handschoenen

Handschoenen, een hygiënische noodzaak

Alhoewel een handschoen van zichzelf geen wondermiddel is, is het gebruik van handschoenen erg belangrijk om risico’s binnen de voedsel- en medische industrie te verminderen. Lees hier alles over handschoenen en het ontstaan er van.

De oorsprong van de handschoen

Een handschoen bestaat meestal uit een paar, of twee stuks, een linker- en een rechterhandschoen. Volgens wikipedia betekenen de Franse gant en het Spaanse guante handschoen, maar zijn deze verwant met het Nederlandse want. Een gantelet (Eng. gauntlet) is oud-Nederlands voor een handschoen en is geheel of gedeeltelijk van metaal vervaardigd. Het behoorde vroeger tot de krijgsuitrusting (harnas). Over het algemeen worden handschoenen gedragen om de handen te beschermen tegen kou of verwonding, maar ook draagt met handschoenen om modieuze redenen.

Volgens overleveringen en oude geschriften van Homerus, ‘De Odyssee´, wordt Laertes beschreven die handschoenen droeg tijdens het wandelen in zijn tuin om zo verwondingen door bramen te vermijden. Andere vertalingen houden echter vol dat Laertes zijn mouwen over zijn handen trok. In de tijd van Herodotus (440 voor Christus), wordt verteld hoe Leotychides werd beschuldigd door een handschoen vol zilver die hij ontving als omkoping en zijn er ook verwijzingen naar het gebruik van handschoenen bij de Romeinen.

De evolutie van handschoenen

In de loop der tijd heeft de handschoen een ware evolutie doorgemaakt. Naast de standaard functionaliteit om de handen te beschermen tegen de kou, bleek de handschoen ook voor andere toepassingen geschikt. Wij noemen er een paar:

  • werkhandschoen, ter bescherming van beschadiging aan de hand
  • tuinhandschoen, tegen doornen en brandnetels
  • huishoudhandschoen, ter bescherming van scherpe en bijtende stoffen op de huid bij afwas- en schoonmaakklussen
  • latex handschoen, hygiënische bescherming van zowel patiënt als arts tegen infecties
  • leren motorhandschoen meestal met kevlar versterkt, waterafstotend gemaakt en soms aan de buitenkant met extra knokkel-bescherming
  • gebreide (wollen) of (nappa)-leren handschoen met aparte vingers en duim tegen de koude
  • bokshandschoen, een noodzakelijk onderdeel bij de bokssport
  • gelegenheidshandschoen bij avondtoiletten, dansjurken en bruidsjurken puur ter aankleding en verfraaiing
  • tennishandschoen, die in tegenstelling tot de meeste handschoenen niet uit een paar maar uit één exemplaar bestaat
  • misdadigers dragen handschoenen om te voorkomen dat ze vingerafdrukken achterlaten

Handschoenen en hygiëne

Naast alle soorten handschoenen en hun toepassingen worden handschoenen binnen de voedsel- en medische industrie veelal om hygiënische redenen gedragen. Mede door de toename van besmettingen in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw werden er nieuwe regels opgesteld met betrekking tot hygiëne en veiligheid. Door het dragen van handschoenen zou het risico op besmettingen kunnen worden teruggedrongen.

Niet alle handschoenen zijn echter geschikt om binnen de voedsel- en medische industrie gebruikt te worden. Scheuren en slijtvastheid, duurzaamheid, elasticiteit en veerkracht zijn allemaal belangrijke aspecten die van invloed zijn op de keuze voor de juiste handschoen op de juiste plek. Welke type handschoenen voor voeding/ en medische industrie kennen wij zoal. Laten wij er eens een paar belichten.

Welke handschoen zijn er zoal?

Polyethyleen handschoenen (PE)

Een PE handschoen is de goedkoopste variant en zijn verkrijgbaar in een aantal dichtheden. Hoog-, midden en lage dichtheid en/of geruwd. PE handschoenen gaan vrij gemakkelijk stuk en zijn binnen voeding- en medische industrie alleen geschikt voor een ‘korte taak’

Vinyl  handschoenen (polyvinylchloride)

Deze handschoenen staan ook wel bekend als PVC handschoenen en wordt nog wel eens ingezet als alternatief voor mensen met een latex allergie. Een vinyl handschoen is beter bestand tegen bepaalde stoffen dan bijvoorbeeld de normale rubber handschoen maar heeft sneller de neiging om te scheuren wanneer er met scherpe objecten wordt gewerkt of wanneer men iets te lange nagels heeft. Dit geeft extra risico’s in voedsel- en/of medische omgevingen. Daar waar weinig risico gevaar is voor besmetting voldoet vinyl prima.

Nitril handschoenen (gecarboxyleerde butadieen-acrylonitril)

Nitril handschoenen werden ontwikkeld als vervanging voor latex. Ook een nitril handschoen is minder elastisch als bijvoorbeeld een natuur rubberen handschoen, maar beschikt over uitstekende fysieke eigenschappen en geeft de drager een hoge mate van bewegelijkheid en tastzin. Daarnaast zijn nitril handschoenen bestand tegen veel verschillende soorten chemicaliën maar wel weer gevoelig voor alcoholen.

Latex handschoenen (Natural Rubber)

Latex is één van de meest verkochte handschoenen en is tevens één van de minste dure. Omdat de handschoen gemaakt is van natuurlijk materiaal draagt deze zeer comfortabel en is zeer elastisch. Ze bieden een goede beweeglijkheid, hebben een goede pasvorm, bieden voldoende gevoel en tastzin en kunnen hoge temperaturen weerstaan. Om deze redenen werden Latex handschoenen beschouwd als de gouden standaard voor vele jaren. Het nadeel is echter dat veel mensen allergisch reageren bij het dragen van latex handschoenen.

Detecteerbare handschoenen

Een detecteerbare handschoen heeft kleine metaaldeeltjes verwerkt door het kunststof waardoor een scanner de handschoen of delen daarvan detecteert. Tijdens het productieproces in de voedselindustrie raakt er wel eens een handschoen kwijt. Om te voorkomen dat een complete batch producten onverkoopbaar is en wordt vernietigd is het handig om te kiezen voor detecteerbare handschoenen.

De juiste handschoen voor de juiste klus

Zoals wij gezien hebben zijn er voor de voeding- en medische industrie nogal wat mogelijkheden. Om een juiste keuze te kunnen maken is het belangrijk om de werk omstandigheden, wensen en eisen goed duidelijk te hebben. Wanneer u dit herkent is een telefoontje voldoende en wij helpen u verder.

Stel een vraag

Beantwoord onderstaande vraag om te controleren of u een mens bent